EGLISE SAINT PIERRE DE PRADES
RELIGIOUS BUILDING
El Festival Pau Casals de Prada és un dels pocs festivals que va néixer d’una barreja inesperada d’una necessitat artística molt forta i de la posició apassionadament compromesa d'un humanista i artista excepcional. Fidel a l’esperit del seu creador, ofereix al costat dels grans mestres de la música de cambra la presentació de repertoris menys coneguts, clàssics o contemporanis.
Acull cada any solistes mundialment reconeguts. Sens dubte, un dels festivals existents més antics, és un dels més innovadors en la cerca de repertoris i de nous talents. Presenta també una acadèmia que acull estudiants de tots els continents, un concurs de composició obert als creadors de totes les escoles i orígens, i acull a Prada sessions de l’ECMA (Acadèmia Europea de Música de Cambra) cada any al novembre.
En cada edició tenen lloc de 40 a 45 actuacions articulades a l’entorn d’un tema que constitueix un itinerari original en el repertori clàssic i contemporani de la música de cambra: 35 concerts, la majoria a les 21 h, a l’abadia romànica de Sant Miquel de Cuixà, amb una acústica excepcional; dos o tres concerts a les 21 h a l’Església de Prada, que posseeix el retaule barroc més gran de França;10 concerts a les 17:30 h a les esglésies del Conflent, i nou concerts d’estudiants (entrada gratuïta). Tres o quatre conferències: trobades amb compositors com Krzysztof Penderecky i personalitats com Hubert Reeves (astrofísic), Harry Halbreich (musicòleg), etc.
El Festival Pau Casals també és un animador cultural i social al Conflent. En associació amb l’Escola de Música del Conflent i els establiments escolars del Conflent, el Festival Pau Casals organitza trobades amb els estudiants per fer-los descobrir la música de cambra.
Per reservar entrades i obtenir més informació sobre el festival podeu consultar el lloc web oficial del Festival Pau Casals.
Contacteu el +33 4 68 96 33 07
Seguint l’exemple de Pau Casals, un dels primers grans concertistes que va recórrer el món, el festival es presenta també en gires i en residències a les grans sales internacionals, en concerts i en classes magistrals, convertint-se així en l'ambaixador musical de la seva vila i del seu país, així com de tots els que l'acompanyen en aquesta meravellosa aventura.
A França
El Festival Pau Casals té lloc a Prada cada any des del 1950 (excepte dues interrupcions) del 26 de juliol al 13 d'agost.
El Festival organitza també concerts a París, en el marc de la col·laboració entre la direcció del Théâtre des Champs-Élysées i el Festival. A aquest darrer se li han confiat una sèrie de concerts que tindran lloc al gener en la prestigiosa sala parisenca.
A l’estranger
La multiplicació de les prestacions del Festival Pau Casals a l'estranger i la intervenció de músics de totes les nacionalitats li ha permès estendre la seva xarxa i el seu renom. El Festival llueix així per tot el món, com el 2005, en què va ser convidat a un concert al conservatori de Maastricht, les classes magistrals als conservatoris de Pequín i de Xangai o fins i tot al 50è Festival Pablo de Puerto Rico.
Després de la Segona Guerra Mundial, Pau Casals s’amaga en el silenci i para de tocar, cosa que marcarà la història i la cultura catalana.
La música allunya l’odi en aquells que no tenen amor. Dona pau a aquells que no tenen repòs, consola els qui ploren.
[Pau Casals]
Amb un sentit polític i humanista admirable, Pau Casals va prendre, sense disparar cap tret, grans decisions a l’arribada del franquisme: faria callar el seu violoncel mentre Europa es trobés en mans de feixistes i no tornaria més a Espanya, a la seva Catalunya, mentre Franco exercís la dictadura. Només Bach podrà fer sortir a Pau Casals del silenci intractable amb què havia ensordit el món en deixar de tocar després de la Segona Guerra Mundial.